sâmbătă, 25 septembrie 2010

Sisteme peste sisteme

Salutare,

Freshmen's week Manchester
Petrecerile continua cu succes de Freshmen's Week, nu stiu cum, reusesc sa nu fiu foarte afectata de ele. De exemplu, marti cand a fost "Party and bullshit", e la ora 11 m-am bagat si eu in pat. Stateam asa linistita si incepe de jos sa de auda un house, combinatie cu hip-hop si nu ma simteam de loc bine ca de la basi imi tot vibra organismul aiurea. Si ma gandeam in momentul ala: ce bine ar fi ca oamenii aia sa asculte si ei, Mozart, Vivaldi, etc. Nici o sansa, dar dupa 2 melodii (cred ca au fost 2 sau era una lunga si proasta) s-a auzit un poc ca de sigurante sarite si cu : Aaaaa! Come on!!! din partea participantilor la petrecere si n-am mai auzit muzica in seara respectiva.

Cativa oameni de la St. Peter's
Mai toata saptamana am petrecut-o cu treburi mai mult sau mai putin administrative. N-am mai fost pe la cursuri introductive, pentru ca fie erau total inutile (adica descopera-ti punctele forte si punctele slabe) sau o vizita la Museum of Science and Industry, pe care il stiu foarte bine, asa ca m-am plimbat si mi-am luat un super abonament de autobuz, valabil pe 8 luni, in valoare de 175£ (adica vreo 1000 de lei). Pentru asta, ,am o poveste intreaga. Ieri (23 sept), era ultima zi in care il puteam achizitiona de la Student's Fair in apropiere de Manchester Metropolitan University (MMU). Asa ca, am luat-o frumos, usurel pe jos, si am plecat catre universitatea asta. O tanti binevoitoare de acolo mi-a zis ca ar trebui sa ma duc la Picadilly (unde intorc toate autobuzele) sa iau de acolo. Astfel, am mers pe jos pana la Picadilly, am stat la coada si cand am ajuns la ghiseu, pentru ca vroiam sa platesc cu bani gheata tipul imi cerea 190£ in loc de 175£. Deci oamenii astia te penalizeaza pentru faptul ca nu ai cont in banca, respectiv card de credit. Am inteles de la un rus azi, ca nu poti sa-ti faci adonament de telefonie mobila daca nu ai cont in banca, pentru ca iti cer detalii.

Abonamentul + carnet de student
Astfel, am plecat de la Picadilly pe jos, destul de suparata pe sistemul lor, dar fiindca eram de data asta pe partea cealalta a drumului, am reusit sa gasest Student's fair. Am intrat, si cei care faceau abonamentele astea, se aflau chiar in fata mea, astfel, mi-am facut abonamentul ala platind 175£ nu 190£. Oricum, situatia cu contul e oribila, adica nu numai ca nu prea mai poti plati cu bani gheata, dar iti si cer mai mult pentru ca n-ai card. O alta intamplare interesanta cu bancile pe aici o stiu de la colega mea de apartament Almudena (spanioloaica). Ea si-a facut cont la HSBC care ar trebui sa fie cea mai tare banca, are si o taxa lunara de 8£ si inca nu i-a venit cardul de credit. Ca sa platesti taxa la facultate, ai nevoie de niste detalii de pa card si despre cont. S-a plimbat vreo timp de vreo 3 zile la banca, ca sa scoata bani din propriul ei cont si nu-i dadeau banii. Ba ca trebuie sa scoata un "bank draft" care o costa 20 £, ca nu poate sa scoata acum, decat cu cardul. A prins ieri pe cineva mai sus pus, care avea mai multe informatii, si i-a zis ca vrea sa scoata bani gheata ca sa-si poata plati facultatea. Nu i-au dat bani gheata, ci i-au dat intr-un final, fara s-o taxeze un CEC cu care s-a putut duce la facultate. Mie personal mi se pare cel putin un pic curios faptul ca nu a putut scoate bani gheata de la ei. Am intrebat-o daca poate sa renunte la banca si mi-a zis ca nu, pentru ca trebuie sa ramana la ei cel putin 12 luni ca sa poata schimba ceva. Desigur isi poate deschide inca un cont la alta banca daca are chef, dar e un pic inutil.

Am inteles azi tot de la Almudena (colega de apartament stanioloaica) ca in tara ei au fost introduse buletinele cu cip si ca n-ai voie sa iesi din casa fara el. Acest fapt combinat cu strategia de plasare a camerelor de luat vederi peste tot pe strada in Marea Britanie, iese un Big Brother perfect.

Sa revenim la chestii mai optimiste, m-am inregistrat la un GP (general practitioner-medic de familie) pe care nu-l cunosc si care habar n-am unde-si are cabinetul. A fost amuzant si sper doar ca nu o sa am vre-odata nevoie de serviciile lui/ei. Dupa asta, am mai trecut in vizita pe la St. Peter's si am mai luat niste supa gratis si am mai stat la un ceai de vorba cu oamenii de pe acolo. Sunt lectii de chitara si Thai Chi care ma intereseaza.
Planta de apartament + pietre telos
In rest, am facut multe poze, si supa, si am hranit veverite (care nu sunt acelasi lucru cu soarecii). Am mai stat si am mai petrecut cu colegii mei de apartament. Au mai incercat astia din camin sa faca party and bullshit, dar n-a iesit decat bullshit de fiecare data, pentru ca nu stiu ce s-a intamplat, dar au fost anulate desi chiar planuiam la un moment dat sa ma duc.

Printre altele, mi-am luat si o planta care este foarte mica momentan. Va trbui oricum replantata, dar se pare ca britanicii nu au ghivece cu gauri decat cele din plastic. Adica iei un ghiveci de plastic, si il pui intr-unul de ceramica doar pentru decor. Foarte interesant sistemul....no coment.

Oricum, oricat nu mi-ar placea, va trebui ca de saptamana viitoare sa intru si eu in sistem, si anume sa-mi fac cont intr-o banca si sa sper ca nu cade.

                                                                                                                 Vrabiuta.

5 comentarii:

  1. Penibil sistemul care nu te lasa sa-ti scoti banii din banca :-D Si HSBC e una din bancile serioase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte ciudat sistemul lor, cred k pana te obijnuiesti cu "sistemul lor" te intorci acasa. Imi place foarte mult floricica ta, sa stii k exista si la noi astfel de masti, diverse culori. Cred k este foarte enervanta muzica lor. Te pup si bafta la treburi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ andrei...da si eu am ramas uimita, asta inseamna ca nu mai conteaza la ce banca imi fac cont...cred ca o sa ma indrept spre nat west daca tot sunt toti romanii pe acolo :D

    @oana pai de obisnuit fizic cu sistemul nu e greu...iti faci cont si gata :D. Muzica e aceeasi ca si pe la noi, ba chiar la noi se asculta cateodata un house de 1321098310 de ori mai prost decat afara, dar mie personal nu-mi place. Dupa ce am facut pianul si chitara clasica, vreau si eu ceva ce are mai mult de 4 note la 5 minute. :D

    Multumesc pentru comentarii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. oah, ce poza tare aia cu spiridusul- ET verde :D
    mda, cam prea multa birocratie si bataie de cap pe-acolo, as zice chiar k ne intrec pe noi, in Romania

    RăspundețiȘtergere
  5. o perspectiva mai amuzanta asupra sistemului bancar britanic, dupa o patanie de-a mea...

    http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/o-prea-mic-eroare.html

    RăspundețiȘtergere