joi, 29 septembrie 2011

Culmea Civilizatiei

Salutare cititorilor

Nu m-am intors in Marea Britanie, dar aceasta va fi postarea de incheiere. Am gasit intamplator pozele lui Maciej Dakowicz facuta in Cardiff un orasel in sudul Marii Britanii cu aprox 340.000 de locuitori, un fel de Brasov de la noi (care are vreo 278.000 de locuitori). Manchester are aproximativ 2,6 milioane de locuitori. Scenele surprinse de acest fotograf sunt foarte comune si de multe ori mai dezolante in orase mai mari precum Manchester. De regula, in vest exista o intreaga tendinta de a arunca gunoiul sub pres si de a face reclama pozitiva, dar realitatea este cu totul alta. Eu nu am avut curajul de a iesi pe strada si sa fac poze oamenilor asa cum a facut-o Maciej Dakowicz de frica sa nu patesc ceva cu adevarat grav. Nici in timpul zilei nu era mai insiguranta sa faci astfel de poze, desi nu de putine ori am putut vedea oameni cu sange pe fata. Astfel, imaginile mele s-au rezumat la obiecte de arhitectura, plante si oameni normali.

Imaginile pe care le postez acum sunt o selectie din toata galeria fotografilui, si reprezinta scene tipice de vineri si sambata seara. De regula ca turist nu iei legatura cu asa ceva prea mult, deoarece te plimbi in timpul zilei pana nu mai poti si seara te culci. Stand acolo cel putin cateva saptamani, fiind nevoit de a face cumparaturi la magazinele lor, de a incerca sa te mai relaxezi in localurile din zona, te aduce fata in fata cu astfel de scene. Mizeria fizica si umana din oras este ceva firesc, apartine locului, frica de a iesi dupa lasarea intunericului sunt fapte cotidiene. Cu toate camerele de supraveghere nu se imbunatateste siguranta orasului ci creaza un fel de paranoia. Un amic care a fost in SUA zilelor noastre imi zicea: "Civilizatia se vede dupa constiinta oamenilor, unde libertatea maxima se atinge fara camere de supraveghere. Singura camera de supraveghere este constiinta omului."

foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz(travestitul clasic)

foto: Maciej Dakowicz(Pitzi in actiune)

Betivul clasic foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

La o discutie romantica foto: Maciej Dakowicz

Scena clasica foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

Duduia nu facea trotuarul e doar englezoaica clasica dupa lasarea serii (foto: Maciej Dakowicz)

foto: Maciej Dakowicz

Libertate sau Libertinaj? foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

Bun hamburger-ul dat afara (foto: Maciej Dakowicz)

foto: Maciej Dakowicz

Autorul tine sa precizeze ca o astfel de imagine este mai rara, dar in Mancehster era destul de frecventa. (foto: Maciej Dakowicz)

Nu e homless. foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

Si generatia veche se "distreaza". foto: Maciej Dakowicz

Mereu m-au uimit cum pot trata cu atata indiferenta muntii de gunoaie. foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

Sincer nu stiam ca exista si barbati gonflabili, dar am aflat in UK. foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

foto: Maciej Dakowicz

Inainte fetele gateau ca mama, acum beau ca tata. foto: Maciej Dakowicz

Mai trebuie comentariu? foto: Maciej Dakowicz(probabil made in Gay Village)

Imaginile nu sunt trucate. Ele pot fi realizate in maxim trei seri de iesit in oras doar curaj sa ai. Aici gasiti toata galeria fotografului: http://www.flickr.com/photos/maciejdakowicz/sets/1391696/ .

Toate cele bune, va multumesc ca urmariti blog-ul.

Vrabiuta ne-Migratoare.

Un comentariu:

  1. Adevarul este ca realitatea este exact in fotografiile acelea, asa cum spuneai si tu. Intr-un weekend poti sa faci un documentar intreg. Nu stiu cum era la tine, dar la mine sunt peste tot pete de sange pe trotoare si vine un nene cu o pompa de apa ca sa mai curete sangele uscat cam o data la 2 luni. Si nu numai sange, dar ma abtin sa descriu prea multe pentru cei care nu sunt obisnuiti cu asa imagini :D

    RăspundețiȘtergere