marți, 12 octombrie 2010

Adoptarea (in)culturii occidentale...

Buna tuturor celor interesati.

Sa explic un pic titlul. Este 1 noaptea, ora UK, asta inseamna 3 ora Romaniei. De ce sunt treaza la aceasta ora? Pentru ca nu pot dormi. Mustacesc ideea de a scrie acestea de cateva zile si azi am primit si imboldul de a le asterne. Este in principiu dedicata tuturor acelora care cred in faptul ca in vest exista civilizatie, la noi nu, ca in vest e mai bine, la noi nu...etc. Ca sa explic situatia fizica: este marti si de undeva, de prin camin se poate auzi house dat la maxim. Desigur veti spune...pai asa e si la noi, nu esti obisnuita? Da ...sunt foarte obisnuita, dar daca asta pot gasi si in Romania, de ce am plecat? Deci momentan, nici daca as vrea nu as putea dormi datorita galagiei.

Biserica de vis-a-vis de facultate 2008
A mai trecut o saptamana, destul de plina si destul de aglomerata, de aceea nu am mai postat nimic, dar m-am decis s-o fac acum. Am avut saptamana trecuta un numar decent de pagini de citit, nu depasea cu prea mult suta. M-am descurcat, desi ma apucasem cam tarziu (adica luni). Cu ocazia facultatii am ajuns destul de repede la concluzia ca oamenii pe aici nu sunt dispusi sa te ajute daca nu scrie ca trebuie sa faca asta in fisa postului lor astfel, pentru a le intelege sistemul m-am gandit ca o varianta foarte buna este aceea de a intra in "student staff". Astfel, am avut saptamana trecuta doua intalniri, o data cu reprezentatii celorlalti ani si a doua oara cu profesorii principali de la sectia de istoria artei. Am stat si am asistat la discutii, punand din cand in cand intrebari stupide datorita faptului ca nu cunosc sistemul. Am putut observa cu aceasta ocazie cum una dintre profele mele pentru cursul de "construction of the sacred, holy and the supernatural" e cam nemtoaica. Adica la un moment dat s-a pus in discutie faptul ca cei de la licenta istoria artei anul 2 pot face un fel de "practica" si daca e ok sa le acorde si celor de anul 3 acest drept. La care eu in inocenta mea totala, am ridicat intrebarea : de ce nu le e oferit si celor de anul 1? ca doar aia sunt cei mai liberi? la care profa mea imi raspunde cu un zambet cat se poate de fals: "because it is not offered to them!" la care eu : but why? la care ea: "because it is no offered to them!" n-am mai insistat.

Tot la aceasta intalnire, a fost si profesoarea mea pentru cursul obligatoriu: issues in art historical practice. Ii trimisesem un e-mail cu o seara inainte spunandu-i ca nu am imprimanta, si ca nu pot citi doua dintre documentele scanate, pentru ca sunt puse rasturnat si imi raspunsese ca poate ar fi o idee sa printez in campus. Paranteza: in campus, copia xerox este 5p, cel mai ieftin xerox dinafara campusului e 2p. Astfel m-am intalnit cu ea la aceasta intalnire si i-am zis ca in campus costa cam mult si ca n-am timp acum intr-o zi sa caut un centru mai avantajos la care ea a fost super draguta (unul dintre cele putine exemplare, rare britanice dispus sa te ajute) si mi-a zis ca sa vin acum in birou la ea si sa printez articolele. Oricum, nu sunt sigura ca e 100% britanica, ca e un pic cam zapacita, m-a lasat sa plec si sa las usa biroului ei deschisa.

Trebuie sa marturisesc, ca in rarele ocazii, gasesti in aceasta tara, oameni dispusi sa te ajute. Acestia rareori sunt vestici. Am mai intalnit o duduie care m-a ajutat foarte mult in ziua in care mi-a venit chitara. A semnat pentru ea, si a tinut-o la receptie, si cand am coborat si aveam nevoie sa printez trei pagini, mi le-a printat ea atentionandu-ma ca defapt nu au voie sa faca asa ceva.

Moss Side (cartierul la marginea caruia stau)
Asadar, am avut cursurile, si cel obligatoriu a fost foarte ok. Am discutat pe baza textului, iar profesoara, pentru ca mai multi oameni ne comandaseram o carte in franceza fara sa ne dam seama, s-a oferit sa ne imprumute editia ei pentru xeroxare. Mai mult, a zis ca ne-o poate ea xeroxa in cladirea in care eram. Pentru ca nu vroia sa stea ea s-o xeroxeze, m-a rugat pe mine sa fac asta. N-am obiectat caci era si interesul meu, asa ca am sacrificat pauza de o ora in care vroiam sa mananc ceva si xeroxat eu pentru mine si alti 4 colegi, dintre care doar 2 mi-au multumit. (unul din ei fiind din Estonia)

Deci trebuie sa recunosc, exista si aici oameni dispusi sa te ajute, dar sunt asa de rari, incat de fiecare data cand mai gasesc cate unul ma simt de parca as fi gasit aur. Stateam de vorba zilele trecute cu colega mea de apartament Sara (din Iran) care a trait in tara asta 15 ani, adica a crescut aici, si imi spunea niste povesti pe care oricine si chiar eu le credeam SF cel putin pana in noaptea asta. Stateam ca sudicii la spart o samanta si imi povestea ca e dependenta de cumparat haine. Eu ridic din spranceana si ma intreb...adica cum? Imi zicea ca are acasa, o camera imense, plina cu lucruri, plina cu haine si ca lucrul asta o irita foarte tare, dar ca nu se poate opri din cumparat. Desigur, eu ne avand o astfel de problema i-am zic ca e foarte simplu: te uiti la o bluza si te intrebi daca ai nevoie de ea? Mi-a raspuns ca asa sunt parintii ei, dar ea e altfel si nu se poate opri. Cica ii este greu sa intre in Primark (un magazin cu haine noi, foarte ieftine si frumoase) si sa nu cheltuiesca cel putin 70£. I-am zis ca si la noi in tara problema ar fi identica, pentru ca am avut atatea reclame din occident cand eram mici, ca probabil as avea acelasi instinct, numai ca nu-mi permit. Si e mai bine ca nu-mi permit, pentru ca observ ca ea nu este tocmai fericita cu aceasta situatie. Adica posibilitatea financiara de a cumpara nu te face mai fericit.
Campusul Universitatii din Manchester
Cam asa s-ar putea defini in termeni umani consumerismul, si im principiu cam asta face la nivel de persoana. Esti educat si invatat ca este bine sa ai lucruri mereu noi, si ca trebuie sa-ti cumperi astfel de lucruri. Imi povestea in continuare, cum mergand la scoala si liceu, trebuia sa faca tot felul de rocade cu hainele, pentru ca ea nu-si spala blugii dupa 2 purtari, iar ceilalti sa nu-si dea seama de asta caci ar fi considerat-o ca fiind imputita. Eu i-am zis, pai atunci eu sunt cel mai imputit si cel mai mare taran, pentru ca eu pot sa port si o bluza de 3 ori la rand inainte de a o spala. La care ea imi zice ca si ea face la fel, numai ca la scoala trebuia sa se ascunda si sa isi invarta hainele in asa fel incat sa nu-si dea seama colegii ca o porti fara s-o si spalat imediat dupa ultima purtare. Imi mai zicea ca daca totusi faci neglijenta de a le zice cum iti porti hainele, se uita la tine ca al ultimul tigan si ca sunt atat de ingusti la minte unii de te intreaba: does everyone do that in Iran?

Da exista si la noi licee de fite in care oamenii se uita urat la tine ca porti aceeasi bluza si a doua zi, dar nu stiu daca se ajunge pana in pragul in care sa condiere ca esti imputit. Cred, si cel putin asa era la mine la liceul de coregrafie, o sa considere ca esti sarac si ca nu intri in grupul lor de oameni care isi permit de toate.

Din discutia asta am ajuns in principiu la cum sunt englezii, tinerii care habiteaza aceasta tara. Mi-a zis, si n-am crezut-o pana in noaptea asta, ca multi sunt absolut groaznici, ajung sa isi injure parintii in fata. Si zic multi pentru ca in principiu sunt destui. Eu simtisem si imi dadusem seama ca englezii sunt tipul de oameni seci, reci, care iti arata zambitor unde este usa, dar nici chiar asa. Desigur, exista si la noi in tara astfel de oameni, dar de regula noi asociem acest comportament cu tiganii de ultima speta, nu cu tineri care merg la licee relativ bune. (caci Sara a facut unul dintre cele mai bune licee din Liverpool). Da...deci exista si la noi, dar am vaga impresie ca nu cei din vest s-au luat dupa cei din esti, ci invers.

Oxford Road
Am discutat in acea seara cu Sara pana pe la ora 12. Am inteles cum si cei de aici au aceleasi probleme ca la noi. Cei care fac o facultate de cultura nu-si gasesc de lucru, ea s-a apucat de farmacologie, desi ar fi vrut istorie, pentru ca nu are un viitor cu istoria, si oameni care deabia au reusit sa termine liceul, sau poate nici nu au reusit sa faca asta, sunt putred de bogati si au afaceri. Stiu ca sunt foarte multe voci care spun ca da....daca cauti nod in papura s-ar putea sa-l si gasesti, ca da au si ei partile lor rele, dar trebuie sa trecem peste, sa acceptam. Inrebarea mea ar fi, de ce sa accept o tara atat de asemanatoare in probleme Romaniei, cand pot sa stau la mine in tara unde mai am si vreo 2-3 persoane care ma tolereaza prin preajma? Problema mea momentan este ca de fiecare data cand incep sa ma simt mai bine si sa zic: lasa ca nu e dracul asa de negru, mai apare cate un eveniment/intamplare, care ma aduce la aceleasi idei si principii.

Discutia a concluzionat cu faptul ca oamenii albi "civilizati" sunt in continuare conchistadori si cruciati si incearca sa impuna si sa acapareze alte natiuni "inapoiate". Undeva in timp, eu am renuntat in a crede in urmatoarea teorie a evolutiei omului: politeism-monoteism-pozitivism. Faptul ca noi suntem "pozitivisti" adica nu mai credem in superstitii, o forta creatoare (dumnezeu, energie, whatevs) ne face se ne credem mai sus decat oamenii care sunt inapoiati si inca mai cauta raspunsuri inafara lumii fizice. Ne comportam cu ei ca si cand ar fi catelusul de casa: "isn't he cute? he believes in God. Lasa ca o sa vada el "calea" si "adevarul"."

Am fost miercuri (6 oct) la vizionarea unui film aproximativ documentar, facut de un tanar englez despre un indian care calatoreste in prorpria lui tara spre a gasit o cale de iluminare prin practica tantra. Spre dezamagirea tuturor, va spun de pe acum ca tantra nu inseamna sex. Astfel, cu un echipaj de camareman, regizor si personaj, au calatorit prin India pentru a gasi un Sadu (un fel de intelept sau invatator). Nu pot sa-mi dau seama cum au facut, dar pe primul pe care l-au gasit, era un tip foarte murdar, destul de dubios ca infatiseara, care sustinea ca este sfant, asa ca au decis sa-l ia cu ei. In sinea mea (desi regizorul nu a zis-o niciodata) ma gandesc ca au facut acest lucru tocmai pentru a arata cat de inapoiata este India. Acest Sadhu al lor, desigur ca s-a comportat mai mult decat dubios, s-a luat de lumea de pe tren (ei au filmat), s-a imbatat si cica ar fi facut pipi pe echipamentul lor, dar s-au decis sa nu mai bage partea asta in film.

Super market-ul World Wide
Astfel au ajuns la alt Sadhu, unul care lucra la locul de incineratie. Acesta facea un fel de meditatie pe craniile decedatilor (dupa ce au fost incinerati) caci in traditia Indiana, sufletul ramane pe pamant 330 de zile dupa moarte si are nevoie de alinare. Dupa ce acest Sadhu alina spiritul decedatului, aceasta poate ajuta in vindecare. Aceasta practica a devenit, mai nou, ilegala in India. Noi suntem oamenii albi, rationali, nu credem in superstitii sau spirite sau alte lucruri ce nu pot fi palpate, masurate, cantarite, etc. Astfel, de ce avem o reactie de dispret fata de ce faceau acei indieni cu craniile? (caci asa au avut oamenii din sala). Sufletul nu exista, este o iluzie, nu? Omul a murit, astfel, nu-l afecteaza ce se intampla cu corpul lui in continuare, si atunci, de ce judecam si zicem ca mortii trebuiesc respectati? Ce se va intampla daca nu vor fi respectati? Daca tot esti sec, fii sec pana la capat.

Din discutile de dupa film,, cu regizorul si cameramanul, mi-a reiesit clar ca cei care se uitasera nu intelesesera mare lucru. Regizorul era ceva mai echilibrat si in concluzia filmului a declarat ca ideile si principile "civilizatiei" au inceput sa patrunda si in India si acest lucru distruge cultura si traditia locului. Acesti Sadhu (oricare dintre ei) era oameni respectati de catre oamenii de rand si acceptati indiferent, si considerati ca fiind ce-i mai conectati cu natura. Aveau dreptul de a calatori prin toata tara, sa se urce in tren fara sa plateasca bilet, caci se presupunea ca se aflau in pelerinaj. De regula nu au posesiuni deci traiesc cu ce le dau ceilalti, si le dadeau caci erau foarte stimati, dar acum aces lucru nu se mai intampla. Au venit principiile conform careia omul trebuie sa fie productiv, ce-i aia produce si raspandeste spiritualitate? Trebuie sa produca ceva plapabil, masurabil, etc.

Astfel eu as transforma ideea aceea de evolutie in urmatoarea formula: politeism-monoteism-negativism. Omul "civilizat" neaga ideea de suflet, ideea de curatenie interioara. Totul este aici reglat prin lege, de-aia am avut minunata ocazie de a afla ca prin caminele studentesti bantuie un violator si ca sunt deja 5 victime si inca nu l-au prins. Omul acela este reglat doar de lege, si atata timp cat nu e prins, probabil considera ca este perfect ok ceea ce face. Am mai povestit intr-una dintre intrari ca pe aici sunt in stare sa se omoare pe strada fara vre-un motiv gen talharie.

Asa acum ajung si la aceasta seara in care m-am decis sa scriu. Caminul meu este impartit mai mai multe scari. Eu stau la scara C (respectiv block C). Stau la ultimul etaj (trei). A venit ieri unul dintre locatarii de sub noi, Mathew, care este englez 100% din Londra. Am stat la discutii si cu ocazia asta, am putut vedea unul dintre acei englezi de care vorbea Sara. Ne-a povestit la un moment dat cum se electrocuta un coleg de-al lui, asa ca i-a tras una zdrabvan in testicule si i-a spart unul dintre ele. Povestea cat de amuzat era de faptul ca a putut sa-l loveasca acolo si ca asta i-a multumit. Krish (indianul-spaniol) nu era deacord cu el si i-a zis ca da: am salvat si eu un om de la electrocutare, dar l-am lovit in asa fel incat sa cada jos nu cu scopul de a-l rani.
Ploaie prin fereastra autobuzului

Am trecut mai departe, si pentru ca Mathew este omul civilizat si educat, a plecat jos ca sa fumeze o tigare. Inainte de a face asta, ne-a povestit cum si-a investit el banii: in medicamente contra durerii, in proteze ortopedice si in mine terestre (adica bombe). El povestea foarte serios cum a ajuns la aceasta investitie: calci pe mina terestra, iei medicamentele contra durerii si pentru ca ramai beteag, iti cumperi o proteza ortopedica. Parerea mea personala, este ca omul este mai mult decat sadic. Nu mi se parea deloc amuzanta ideea. Pentru cei carora le-am povestit, li s-a parut a fi o gluma proasta, dar eu le-am zis: nu e gluma, e pe bune.

S-a intors si pentru ca am venit eu cu chitara si am cantat cateva plictiseli medievale au discutat pentru 30 de minute despre muzica. Apoi s-a trasnformat si am aflat de violatorul de prin caminele studentesti si cum a mai intrat Mathew in diferite batai caci a facut arte martiale. Se pare (deja lucru confirmat de mai multi englezi si marturie proprie vizuala) ca tinerii habitanti ai acestei tari se distreaza in felul urmator: in zilele de odihna (vineri seara sau sambata seara) se duc in baruri, se imbata si se bat. Si se pare ca bataia in bar este o practica frecventa pe aici (ce bine ca nu am stat sa colind baruri) si mai ales printre studenti. O sa fiu un pic aspra in judecata, dar eu asociez bataia in bar/crasma cu ultimul local din ferentari, la noi in tara daca se intampla asa ceva, e mare circ, se da la stiri, sunt arestati scandalagii....etc. Aici acest fapt este cumva integrat in viata de zi cu zi. Chiar Mathew povestea ca se intorcea de la super market cu o placinta, undeva pe la ora 9 seara, si erau niste indivizi in fata unui magazin de spirtoase care se imbatasera putin si incercau sa-si completeze distractia cu o bataie. S-au luat de el si asta a fugit pana in camin ca sa nu-l prinda aia si sa-l bata.

Alt apus de la fereastra din bucatarie
In continuare spre sfarsitul vizitei lui, ne-a spus cateva "bancuri". Am pus ghilimele ca nu stiu cine poate sa rada la ele. Erau cu criminali in serie, ceva la modul : cate prostituate moarte incap intr-un garaj? inca doua daca imi mut bicicleta. Sau care este diferenta intre 50 de bebelusi morti si un Ferarri? N-am un Ferarri in garaj. Omul acesta studiaza politica si filosofie (ne-a zis). Cuvantul filosofie inseamna: calea catre intelepciune. Cata ironie. Are bani, face studiile necesare, si va conduce. Cam acestia sunt cei care vor conduce defapt, ca ce altceva o sa faca cu studii politice? Este omul "civilizat" care a crescut intr-o societate materialista din toate punctele de vedere, a carei reglementari morale sunt data de lege si atat. Omul nu are nici un Dumnezeu, morala este data si de credinta, dar cei din vest au uitat acest lucru. O neaga, caci sunt "negativisti" de aceea ajung sa se injunghie si sa se bata in baruri. Si acum acestea fiind spuse, cu ce este omul superstitios mai inapoiat decat cel ne superstitios dar care poate sari cu prima ocazie. Desigur, Mathew era foarte educat, civilizat, nu ne-a fumat in fata, (ca in bucatarie avem detectoare de caldura nu de fum) dar e asa cum e. E produsul materialismului, investeste in bombe, studiaza politica si filosofia, si se bate in bar (el pvestind vreo 2 intamplari pe care nu le-am mai detaliat aici).

Ar trebui sa incepem sa ne punem intrebarea daca adoptarea acestor principii este cea mai buna idee. Putem observa unde duc si ce fel de oameni produc. De aceea au atatea camere de filmat pe strada, de aceea vor sa introduca cipurile, pentru ca omul fara vreo credinta care sa-i dea o moralitate trebuie tinut in frau, trebuie pus ca o vacuta curata si impopotonata intr-o cutie pentru ca daca vede celelalte vacute sare la bataie.

Cam asta ar fi despre (in)cultura occidentala. Este o parere personala si nu are valoare de eseu stiintific. Multumemsc tuturor celor care mi-au urat azi La Multi Ani.

Vrabiuta.

9 comentarii:

  1. mda, am un gust amar dupa postul tau dar te aprob. am cunoscut azi o tipa care a umblat prin mai multe tari- imi confirma partea cu betiile si bataile si mai mult, natalitate ridicata in rindul adolescentelor (adica la 14-15 ani are si bebe si nu e vorba de educatie sau nivel financiar precar)- asemeni tiganilor. astia chiar au probleme sociale dar noi suntem cei aratati cu degetul pt mai putin. mda, nu mai am loc sa scriu :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri



    1. Daca e sa comparam, cred ca am sava raspund si eu , in primul rand in Romania este coruptia de 5 ori mai mare decat in Anglia. Studiile se pot face pe merit la noi, e si gratuit, dar cand vine momentul sa ocupi un job, nu mai poti. Iti tb fie pile, fie sa dai spaga, or in Anglia e rar. O diploma buna iti da sansa in UK de a munci si a castiga si 1 milion de lire pe an. Tin minte de prof. dr ortoped i-au oferit englezii sa vina la ei pe 3 milioane de lire sterline pe an!( chit ca el a refuzat, dar e si in varsta, cine stie daca te mai adaptezi undeva unde ploua mereu...).
      Va povestesc cum am dat un concurs acum cativa ani si a luat -pe baza de interviu-una care la scris avea mai putin ca mine.
      Cel mai rau a fost la un alt concurs, unde desi era concurs de ...imprejurari, intelegi tu, ne-au pus sa platim si 700 lei analize medicale. la analizele medicale ne-au umilit, ne-au pus sa ne dezbracam, pe masa ginecol. si dr. ginecolog a bagat un deget undeva, ca sa fie, dar fara consultatie serioasa...e cam ca un viol. in USA, asta cu degetul e consider. viol.

      Puteau sa ii puna la plat. Analizele numai pe cei care au reusit, erau 4 posturi.

      Primele 3 au luat 10 si noi, cei pe bune, pana in 6. a zis paznicul ca el le-a zis ca o sa para ciudat. bagasera o bibliogr. imensa ca sa nu poti invata in 2 saptamani. inainte de concurs, ma sunase la tel. Cineva, cica sa-mi pun o pila!

      Tipa de la res. umane cica nu mai dati? zic nu, plec la master in Franta, ea cica bine faci, ca aici e o mizerie! s-a scris apoi in presa ca se fac numai angaj. pe pile acolo.
      am vazut ca in bibliogr era legea falimentului, or se abrogase, prin legea insolventei. le-am scris in contestatie si de atunci n-au mai pus bibl pe Internet, au zis sa venim s-o scriem de mana de la sediu.

      La un min. unde am luat concursul pe bune (dar era leafa super mica) au pus bibliogr. rezonabila si am invatat! luasem note mari.

      In Anglia nu se dau permise auto la analfabeti sau pe spaga, ca sa omaore oameni. niste crime!



      se vede bine ca n-ai suferit pentru ca ti-a luat altul locul, pe nedrept. Mai ales cei cu diplôme pe bani, ajusese scandalul si-n Italia.
      este o foarte mare nedreptate, mai ales pentru cei tineri, care au nevoie sa-si ia o haina frumoasa, sa-si faca un rost, o locuinta.
      Este o foarte mare suferinta sa nu gasesti serviciu, dupa ce stii ca ai muncit serios.
      Cum o vrea Bunul Dumnezeu!
      ai vazut prin cate am trecut pt acel post, a tb sa renunt si la pudoare!( dar nu am abdicat de la principiile mele morale)

      Ștergere
    2. Din cate vad...ai fost la un singur interviu pt job. Te rog fa mai multa experienta si pe urma mai vedem.

      Ginecologii care te consulta cu degetul sunt cei mai buni, aia din afara sunt prea tonti ca sa faca asta, ei au musai nevoie de aparatura. Sa vezi cum o sa fie cand le-o cadea curentul ca romanii o sa fie sanatosi pe cand ai lor vor fi bolnavi ca n-au competenta fara aparatura. :P

      Ștergere
  2. si mai stiu k gresim cind ne lasam slugariti si fascinati de ideea de strainate, Occident etc
    macar in tara mea stiu unde ma aflu, vorbesc limba mea si am prietenii mei- firi mai deschise decit strainii

    PS nu te suporta nimeni, stau in preajma ta din placere ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-aceasta-tara-nu-poate-fi-romania-908824.html asa o fi mai bine?
    Tata

    RăspundețiȘtergere
  4. acuma am dat de blogul asta. i never comment on blogs, but keep it up. scrii bine si-i interesant. auzisem eu destule despre uk, da nu stiam chiar de-astea...

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte buna marturia. desi sunt si persoane exceptionale in UK - si nu doar ortodocsi! - imaginea pe care ai zugravit-o este cat se poate de autentica.

    prietenie cu alcoolul a britanicilor este un aspect:
    http://munteanuk.blogspot.com/2010/01/alcoolul-asta-prietenul-cel-mai-bun-al.html

    promiscuitatea intr-o tara destul de pro-avort este altul:
    http://munteanuk.blogspot.com/2008/12/en-grave-and-unpleasant-readings-ro.html

    ***

    cat despre automutilarea societatii umaniste, care s-a rupt de Dumnezeu, am scris un serial intreg... si inca as mai avea ce scrie...

    http://munteanuk.blogspot.com/2008/09/gods-place-in-humanist-society-1-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2008/12/gods-place-in-humanist-society-2-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2009/04/gods-place-in-humanist-society-4-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2009/06/gods-place-in-humanist-society-5-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2009/10/gods-place-in-humanist-society-7-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2010/04/gods-place-in-humanist-society-9-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2010/08/gods-place-in-humanist-society-10-locul.html

    http://munteanuk.blogspot.com/2011/05/gods-place-in-humanist-society-16-locul.html

    ***

    sansa ta e ca nu ai scris postarea in engleza, altfel, ai fi putut sa primesti cel putin niste mutre dezaprobatoare de la niste spalati la creier politic corecti...

    RăspundețiȘtergere
  6. Meri mult pentru comentarii si foarte fain blog-ul tau, o sa mai citesc putin si apoi o sa te pun la listea mea cu blog-ul despre UK *hug* bafta in continuare in tot ce-ti doresti. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna,

    De-abia am descoperit blogul asta si vreau sa imi spun si eu parerea, pentru a iti sustine punctul de vedere. ]

    Locuim in Anglia de 10 ani. Nu s-a pus niciodata serios sa ne intoarcem in Romania pana nu ni s-a nascut fetita, care acum are doi ani. Nu ne e rau, ne-a fost bine, avem joburi care ne-au permis o dezvoltare profesionala decenta si s-ar spune ca "o ducem bine".

    In momentul in care ai un copil incepi sa iti pui problema daca asta e cel mai bun mediu pentru dezvoltarea lui. Am prieteni care ma contrazic, pentru ca imi spun ca aici ai sansa sa ii cresti intr-o luma civilizata si in siguranta. Sigur, astea sunt parerile celor care nu au tarit aici. Cand ii oferi individului prea multe libertati si nu are nici un fel de valoare, se inatmpla ce se intampla aici. Singurele lucruri care par sa conteze sunt celebritatea, banii si binge drinking. Mediile corporatiste incurajeaza consumerismul (scuza parintilor care lucreaza mult este ca ei "provide for their family", dar de fapt tot ce fac e sa le cumpere cadouri inutile, fara sa petreaca timp cu ei. Si copii cresc cu au pairs, bone sau alti surogati de parinti. Asadar, copii sunt deja inadaptati, nu se simt iubiti, isi petrec timpul la televizor sau pe Ipad, devin obezi, nu se joaca cu copii vecinilor - de fapt nu se joaca. dar cel mai important este ca se dezvolta acea atitudine de !I can't be bothered" care este apogeul snesimtirii si inutilitatii umane.

    Pierd 12 ore pe zi cu munca si naveta si asta ma inpiedica sa imi petrec timpul cu fetita mea. Nu vreau sa fiu prea obosit sa nu am chef sa ne jucam. Vreau sa am timp si pofta sa ne jucam cu mingea, cu puzzle-uri, sa ii citesc povesti. dar cel mai important - trebuie sa dobandeasca un set de valori morale pe care aici nu le-ar putea dobandi. Si o sa mi se spune ca o cresti cum vrei tu, dar nu e asa. In momentul in care pleaca la scoala la 5 ani, jumatate din timp si-l petrece in alt mediu. Si o sa invete pe la 10 ani ca e bine sa iei credit cardul lui tati sa cumperi lucruri inutile de la mall, sa iti pierzi timpul si sa experimetezi cu baietii la 10 ani, sa omori pe cineva din plictiseala, sa bati un mos, sa te imbeti zob de la 12 ani si asta sa fie singurul tau scop in viata.

    Romania, mai ales in mediul semi-rural, iti ofera un mediu bun pentru a iti creste copilul. Poate ca sistemul de educatie nu e la fel de bun, dar te invata si respectul. Nu sunt religios, dar traditiile, obiceiurile si constiinta colectiva o sa ii imprime respectul fata de oameni si de aproape. In viata nu iti trebuie mai mult decat iti e necesar. Stiu ca e relativ, dar trebuie sa aflii ce este necesar de fapt. Legumele din supermarketuri sunt groaznice, nu au nici un gust. Totul este procesat si cancerigen, sau cel putin bolnavicios. Oamenii sunt palizi si tristi si isi cauta fericirea in droguri si bautura.

    La noi se plang oamenii de spaga, manele si idioti. Se plang de politicieni, ca nu pot face nimic. in comparatie cu relele de aici, astea sunt minore. Deci o sa ne intoarcem in Romania si o sa ne straduim sa ne adaptam si sa pastram armonia familiei si a sufletelor noastre. fericirea (sau starea de implinire, mai bine) vine din lucrurile simple si trebui es ainvatam sa vrem doar ce ne este necesar pentru o viata decenta).

    RăspundețiȘtergere