marți, 22 martie 2011

Comunitate de romani si intamplari

Salutare tuturor.

Rasarit decolare 17 decembrie 2010
Aceasta va fi probabil ultima postare inainte de "vacanta" de Paste. Lucrurile se desfasoara destul de monoton pe aici, m-am apucat de ceva eseuri si cam atat. Intalnirea cu profesorii mei pentru a discuta despre eseuri a fost interesanta, cel putin cea cu dl. Trodd (profesorul meu la cursul de William Blake). Vin frumos in orele dumnealui de program cu publicul si intru in birou si ma intampina cu: make it quick, I am waiting for somebody. N-am zis nimic, defapt am ignorat informatia si m-am apucat sa-i povestesc ce doresc sa fac pentru eseu si mi-a dat niste autori pe care ar trebui sa-i citesc. Nu mica mi-a fost surprinderea sa imi dau seama la plecare ca defapt nu venea nimeni. Oricum, din cate am mai vorbit cu colegii mei, la mine a fost faina situatia, chiar am scos doua trei propozitii pe gura. O colega cica s-a vazut cu profesorul, el a vorbit vreo zece minute in continuu si pe urma a dat-o afara.

Intre timp, am mai gasit lucruri cel putin "interesante" pe internet (defapt articolul a aparut in ziarul tiparit si eu l-am cautat pe internet), cum ar fi acest articol, care zice ca drepturile homosexualilor ar trebui sa fie mai importante decat drepturile crestinilor (in the case of fostering arrangements at least, the right of homosexuals to equality “should take precedence” over the right of Christians to manifest their beliefs and moral values.) In rest va las pe voi sa va uitati si sa cititi si sa judecati. In timp ce il citeam, ma intrebam cand va ajunge vestul sa fie cu adevarat tolerant? ca daca nu persecuta una, atunci persecuta alta....Probabil in curand vom ajunge ca pe vremea romanilor sa ne ascundem in pesteri daca o tin tot asa. Mi-am amintit de un alt articol scris de Bradut Florescu, unul din "vechii" publicitatii romanesti, si-a incheiat contractul cu Realitatea Catavencu, unde coordona strategia de comunicare a grupului, si a plecat in Thailanda. Am adaugat blog-ul lui in lista din dreapta acestei pagini, recomand sa cititi macare cateva randuri din ce scrie.

Mihaela in Galeria de Arta din Manchester
Oricum, lasand scenariile apocaliptice demne de un film regizat de Steven Spielberg sa revin la situatia mea de aici. A venit in vizita in Manchester ambasadorul Romaniei in Anglia, dl. Jinga. M-am dus doar din cauza ca a venit Mihaela tocmai din Nottingham pana in Manchester pentru eveniment, asa ca eu am fost acolo ca sa ma vad cu ea. A avut loc o mica discutie cu studentii romani din Manchester, apoi a avut loc cica o dezbatere pe tema Romania si U.E. la care au fost prezenti si britanici. Zic ca cica a fost dezbatere, pentru ca in principiu ca si romani avem impresia ca vesticii fac prezentari super dinamice, super interactive, vorbesc si dezbat pe teme porfunde de te pierzi in neant.....nu-i deloc asa. Pe aici, n-am vazut un britanic care sa nu prezinte citind de pe foi chiar daca e profesor universitar si cand zic citit, ma refer la citit cuvant cu cuvant nu doar cateva idei notate pe o foaie. Dezbaterea asta care a fost organizata de unul dintr cele mai prestigioase cluburi de dezbatere din U.K. a fost un fleosc fleosc, totul rezumandu-se la intrebari adresate domnului Jinga. Desigur, de cand sunt aici am vazut o persoana care nu a prezentat ceva citind de pe o foaie si aceasta a fost domnul Jinga.

Ziua respectiva de luni (cu vizita ambasadorului) a fost foarte faina pentru mine, pentru ca am apucat sa mai stau de vorba cu cativa romani (adica cu oamenii veniti din Nottingham). M-au intrebat cum e cu comunitatea de romani din Manchester si le-am zis ca: da, exista multi romani in Manchester dar nu sunt o comunitate. Locul in care aceasta s-ar fi putut forma cel mai bine ar fi fost biserica, dar acum cativa ani, o adunatura de romani s-au decis ca ar fi fain sa aduca un preot roman si sa faca o biserica. Nimic rau in asta, numai ca s-au decis sa faca biserica aceasta in apropiere de Leeds, adica la vreo 45 de minute inafara Manchesterului. Ca si student, nu-mi este la indemana sa strabat acest drum in fiecare duminica, astfel eu rezumandu-ma la a vizita biserica ortodoxa engleza care se afla la vre-o ora de mers cu autobuzul de mine. Eu le-am mai amintit studentilor romani cu care ma mai intalnesc pe aici de existenta aceasta biserica, dar invitabila intrebare era: si vin si romani seniori (adica romani care stau in UK de vreo 3-5 ani cel putin) pe la biserica? Eu la ziceam: pai aia se duc in Leeds. Si astfel, o comunitate de romani in Manchester nu prea se formeaza. Studentii ar avea nevoie de indrumare din partea seniorilor de aici, dar daca ei nu prea apar in Mancehster nu ai cum sa-i intalnesti. Am incercat sa le zic seniorilor ca e un pic contraproductiva chestia cu alt oras, dar nu prea ai cu cine vorbi. Astfel le-am explicat celor din Nottingham ca se intampla de nu exista o comunitate ca la ei.

Withworth Art Gallery
Intre timp, am mai invatat-o pe Silouana ceva romana. De data viitoare cred ca o sa trebuiasca sa trec la conjugarea verbelor la timpul prezent, sugestii? Momentan trebuie sa memoreze verbele "a fi" si "a avea" la prezent, cateva numerale si cateva propozitii conversationale. Am invatat-o pronumele de politete, si vreau sa zic ca a ramas absolut blocata cand i-am zis ca acesta este: dumneavoastra. Concluzia a fost: e la fel de complicat si lung ca Dumnezeu....prea multe litere si silabe. Intre timp, dupa ce am mai stat de vorba cu unul dintre baietii de la biserica (Alex) pe care il admiram ca e un englez cult, care stie limbi straine si e interesat de istorie si arta, am aflat ca defapt e pe jumatate iranian, ca tatal lui de acolo vine.....si eu care aveam oarecare speranta pentru acest popor al lor care momentan nu are o identitate ci doar consumerism.

O intamplare cel putin amuzanta a fost aceea ca am primit un e-mail ca mi s-a schimbat zborul catre Romania pe 7 aprilie. A trebuit sa sun agentia prin care imi iau bilete, si mi-au zis ca s-a mutat unul din zboruri si ca as putea pleca la 6:50 dimineata cu ajuns la 10:30 seara in Bucuresti cu schimbare in Munchen; la asta eu le-am zis: pai nu tin neaparat sa schimb in Munchen, nu exista si alte solutii? Astfel mi-au dat un zbor la 8:50 dimineata cu schimbare in Frankfurt si cu ajungere in Bucuresti la 5:30, ora deja mai rezonabila.

Cam atat pentru saptamana aceasta.
Toate cele bune, Vrabiuta.

6 comentarii:

  1. aha, ce se pricep cei de la transport aerian sa complice viata altora... :P
    mi-a placut comparatia cu pronumele de politete- "prea lung" :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Vrabiuta, iti urmaresc blogul de ceva timp, am facut si eu un blog, se numeste student-in-uk.blogspot.com, unde am scris si voi scrie in continuare articole pentru cei care vor sa studieze in UK, sa le usurez munca cu cautatul pe o groaza de site-uri, pentru a lamurii niste aspecte. te rog sa-mi adaugi si mie blogul in sectiunea ta "ALTE BLOGURI DESPRE UK", cum am facut si eu cu blogul tau. Paste Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare , va rog frumos sa imi spuneti si mie daca exista ceva prestatii sociale pentru gravide care nu au acte in UK , ce drepturi au copii care se nasc in U.K.

    Va multumesc anticipat . va rog frumos daca puteti sa imi dati un id de messenger pt a putea sa intreb in privat mai multe chestiuni.... id meu este hagiroua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut.referitor la studenti din uk manchester am o cam de anchiriat pt o studenta sau dou an levenshulme pt cei interesati 07574774227 eu loc cu sotia rugam seriozitate si respect £250 fara biluri si alt ceva inclus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma intereseaza oferta dvs. pentru fiul meu care va studia in Manchester din aceasta toamna .Va rog sa mai scrieti inca o data nr de tel. pare ca are o cifra in plus.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi cer scuze ca raspund asa de tarziu, mai mult decat am postat aici nu stiu. Nu cunosc suficient de bine fiecare aspect al legislatiei. Eu acum m-am intors si locuiesc in Romania, daca as fi ramas, probabil as fi aflat mai multe.

    Multa bafta tuturor. :)

    RăspundețiȘtergere